تأثیر نفوذ فرهنگي آمريكا در دانشگاه‌های جمهوري اسلامي ايران مطالعه موردي دانشگاه‌های استان قم دهه نود

نویسندگان


چکیده

این تحقیق بررسی تأثیر فرهنگی آمریکا بر دانشجویان دانشگاه‌های استان قم در دهه نود انجام شده است. این موضوع از آن‌جهت مهم است که نفوذ فرهنگی در افزایش قدرت نرم آمریکا را دارد، جوانان و دانشگاه‌های استان قم به همان میزانی هستند که به ارزش‌های آمریکایی، جذابیت‌های نمادهای علمی، فرهنگی، تجاری و رسانه‌های آمریکا نزدیک می‌شوند از ارزش‌های ایرانی و اسلامی دور می‌کنند. سوال اصلی این است که دانشجویان فرهنگی آمریکا چه تاثیری بر دانشگاه‌های استان قم دارند؟

در راستای بررسی پرسشنامه بین نمونه‌های از جامعه هدف 650 نفر مشخص شد که به‌تناسب جمعیت مقاطع تحصیلی کارشناسی، کارشناسی ارشد، دکتری، در دانشگاه‌های استان قم منتشر شد و تعداد 611 پرسشنامه تکمیل و جمع‌آوری شد. نتیجه پژوهش همان‌طور که در فرضیه اصلی و کلی پژوهش این مطلب عنوان شده است که به نظر می‌رسد که نفوذ فرهنگ آمریکا بر نگرش و ارزش‌های برخی از دانشجویان دانشگاه‌های قم تأثیر منفی گذاشته است. با عنایت به خروجی آزمون‌های آزمودن T تک نمونه‌ای در مؤلفه‌های سه‌گانه ارزش‌های آمریکایی و تأثیرگذار دانشجویان آن بر نگرش با شاخص 4.017-، نمادهای فرهنگی آمریکا و تأثیر آن بر نگرش‌های دانشجویان با شاخص 3.9-، تصویر آمریکا در سیاست‌های غیرمشروع و به طور کلی و تأثیرگذار آن‌ها. بر نگرش دانشجویان با شاخص 3.07- می‌ بیان داشت که فرضیه کلی این پژوهش مبنی بر نفوذ فرهنگی آمریکا بر نگرش و ارزش‌های برخی از دانشجویان دانشگاه‌های قم تائید است.



 تأثیر نفوذ فرهنگی آمریکا بر دانشگاه‌های جمهوری اسلامی ایران (مطالعه موردی دانشگاه‌های استان قم در دهه 1389)

محمد امین نقشبند

جواد مومن نژاد

علی حمزه پور

خلاصه

این پژوهش با هدف بررسی تأثیر نفوذ فرهنگی آمریکا بر دانشجویان دانشگاه های استان قم در دهه 1389 انجام شده است. اهمیت این موضوع در این است که نفوذ فرهنگی همگام با افزایش قدرت نرم آمریکا، جوانان و دانشجویان قم را به ارزش‌ها، نمادهای علمی، فرهنگی، تجاری و رسانه‌ای آمریکایی نزدیک‌تر می‌کند و در عین حال آنها را از ایران و ایران دور می‌کند. ارزش های اسلامی سوال اصلی این است که نفوذ فرهنگی آمریکا چه تاثیری بر دانشجویان دانشگاه های استان قم داشته است؟ برای بررسی این موضوع، پرسشنامه ای در بین نمونه ای متشکل از 650 نفر از جامعه هدف، متناسب با جمعیت دانشجویان کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری در دانشگاه های قم توزیع شد. در مجموع 611 پرسشنامه تکمیل و داده ها جمع آوری شد. یافته‌های پژوهش، همانطور که در فرضیه اولیه بیان شد، حاکی از آن است که «نفوذ فرهنگی آمریکا بر نگرش‌ها و ارزش‌های برخی از دانشجویان دانشگاه‌های قم تأثیر منفی گذاشته است». با توجه به خروجی آزمون t تک نمونه ای در مورد سه مؤلفه ارزش های آمریکایی و تأثیر آنها بر نگرش دانش آموزان (شاخص: 017/4-)، نمادهای فرهنگی آمریکایی و تأثیر آنها بر نگرش دانش آموزان (شاخص: 9/3-)، و تصویر آمریکا در مشروعیت بخشیدن به سیاست ها و اقدامات و تأثیر آن بر نگرش دانشجویان (شاخص: 07/3-)، می توان نتیجه گرفت که فرضیه کلی این پژوهش، حاکی از تأثیر منفی فرهنگی آمریکا بر نگرش ها و ارزش های برخی افراد است. دانشجویان دانشگاه قم تایید شد.

کلمات کلیدی: نفوذ فرهنگی، آمریکا، قدرت نرم، فرهنگ.




کلیدواژه‌ها